Werkwijze en tarieven

Werkwijze

Mijn houding ten opzichte van fotografie is er een van teamwork. Bij veel opdrachten is het altijd zo dat er ook andere werkzaamheden zijn dan alleen het afdrukken van de camera. Bij een opdracht zal ik meedenken, meekijken en waar nodig ook zelf de handen uit de mouwen steken om ervoor te zorgen dat alles goed zal verlopen. In overleg kan een boel.

Mijn fotografie stijl is gebaseerd op het ongemerkt aanwezig zijn. Ik hou er niet van grote hoeveelheden formele groepsportretten te nemen. Bij evenementen, feesten, huwelijken ed. zal ik vrijelijk rondlopen, en de sfeer proberen vast te leggen. Van de taart die aangesneden wordt, tot de broers die achter de schermen bezig zijn met het voorbereiden van een verassing. Op basis van uw wensen, zal ik invulling geven aan de dag, en hierbij alles in het werk stellen dat u achteraf tevreden bent met de beelden.

Uiteindelijk gaat het er mij om dat u, maar ook ik zelf, met plezier een opdracht af kan ronden. Daarom hieronder een paar basisregels waar ik mezelf aan hou bij opdrachten.

Gebruik van materiaal

Om te beginnen de makkelijke vraag:

Ik zie een leuke foto op je website. Mag ik deze gebruiken?

Ja en nee. Als je gewoon een fototje van mijn website wilt gebruiken op je privé site, zie mijn copyright notice. Voor al het andere gebruik kan je, na de copyright notice gelezen te hebben, me benaderen.

Mocht je een foto in mijn webwinkel vinden: Voor een bijzonder vriendelijk tarief kan je lage resolutie beelden zonder watermerk kopen. Door deze foto te kopen, krijg je van mij de rechten om ze vervolgens vrij te gebruiken, ook voor commerciele doeleinden. Bij gebruik online van aangekochte digitale bestanden vind ik het leuk als je een link naar mijn website opneemt, maar daartoe bestaat geen plicht.

Als je me ingehuurd hebt voor fotografie, mogen de in opdracht genomen foto’s altijd gebruikt worden, en ontvangt van mij de digitale bestanden, tenzij anders overeen gekomen.

Inhuren voor fotografie

Ik een makkelijke fylosofie wat betreft het inhuren voor fotografie: Als u mij inhuurt voor een foto-opdracht, krijgt u daarna de foto’s en gebruiksrechten. In andere woorden: Als wij een afspraak aangaan rondom een opdracht en behorende financiele vergoedingen, kom ik niet achteraf aankloppen voor een betere vergoeding. U betaalt voor mijn werktijd, en correcte levering van het product. Niet meer. Niet minder. Ik behoud het uiteindelijke recht om de foto’s ook zelf te gebruiken. Hierbij kunnen we uiteraard afspraken maken indien het gevoelige / prive foto’s betreft.

Tarieven

Veel fotografen doen graag geheimzinnig over hun tarief. Omdat ik graag zelf duidelijkheid heb over de kosten, ga ik er vanuit dat u dat ook wilt. Tenzij nadrukkelijk anders overeengekomen, mag u de genomen foto’s naderhand naar eigen inzicht gebruiken, en u ontvangt uiteraard de digitale bestanden van mij.

Niet-commerciele-foto’s

Voor alle niet-commerciele-fotografie -dit geldt nadrukkelijk ook voor huwelijken, geregistreerde ‘non-profits’, en verenigingen- hanteer ik een tarief per dagdeel (ochtend, middag of avond) van 100 euro exculsief het wettelijk BTW tarief. Voor de drie dagdelen gezamelijk is dit 250 euro, exclusief wettelijk BTW. Bij een gehele dag, zoals bij voorbeeld een huwelijk, zijn begin en eindtijd in overleg. Projecten op uur-basis zijn altijd in overleg en op basis van schriftelijke offerte.

Commerciele opdrachten

Voor commerciele opdrachten – alle opdrachten die uitgevoerd worden voor bedrijven of instellingen met een winstoormerk, danwel geld willen verdienen met de genomen foto’s – hanteer ik een tarief van 150 euro per dagdeel, exclusief het wettelijk BTW tarief. Voor avonden wordt dit met 30% verhoogd. In principe wordt altijd minimaal een dagdeel berekend (Maar zie ook speciale opdrachten).

Speciale opdrachten
In bepaalde gevallen kan het zo zijn dat niet een heel dagdeel in rekening gebracht zal worden. Dit is vooral bij kleine, snelle opdrachten tussendoor. Maar ook opdrachten welke in mijn belang zijn, zoals het ontwikkelen van vaardigheden, portfolio etc. Echte vrijwilligersverenigingen hebben bij mij ook altijd een luisterend oor om te kijken of we alternatieve regelingen kunnen treffen.

Reiskosten

De genoemde tarieven zijn inclusief aanrijden tot 25km van Enschede. Buiten de 25 km zone wordt een kilometer vergoeding in rekening gebracht.

Nabestellingen

Ik kan na een opdracht ook het nabestellen van de foto’s organiseren. Hiervoor plaats ik de foto’s in een afgeschermd deel van mijn webwinkel, welke alleem met toegangscode bereikbaar is. Zo bepaald u wie, en op welk moment, de foto’s online kan zien, en kan nabestellen. Tarieven voor afdrukken spreken we vantevoren af.

Leave a Reply